Drukowany w 3D obiad dla szwedzkich seniorów

Drukowany w 3D obiad dla szwedzkich seniorów

Władze szwedzkich miast Helsingborg i Halmstad chcą wprowadzić druk 3D jako metodę przygotowywania pożywienia w domach starców i szpitalach.

Problemy z prawidłowym żywieniem osób w podeszłym wieku są poważniejsze, niż się wydaje. Składają się na nie problemy z przeżuwaniem i przełykaniem, osłabienie apetytu, czy zaburzenia smaku – dolegliwości wywołane współistniejącymi chorobami, działaniami niepożądanymi przyjmowanych leków, czy związane po prostu ze starzeniem się organizmu. Przy trudnościach z przeżuwaniem i połykaniem posiłki podawane są zwykle w postaci papek i puree – a taka forma niejednokrotnie pogłębia jeszcze problemy z apetytem. Skutkiem jest niedożywienie i pogorszenie stanu zdrowia.

Za realizowany we współpracy z miastem Halmstad projekt odpowiedzialna jest Evelina Höglund z ośrodka badawczego Rise. Jak tłumaczy, ośrodki opieki długoterminowej mają duże problemy z żywieniem osób z trudnościami w przełykaniu. Rozwiązaniem miałoby być uatrakcyjnienie posiłków dzięki technologiom przyrostowym.

„Chodzi o stworzenie, na przykład, kawałka brokuła, nogi kurczaka, czy ciasta duńskiego tak, aby wyglądały tak podobnie [do normalnego jedzenia] jak to tylko możliwe. Ale konsystencją będą bliższe miękkiej panna cotcie” – wyjaśnia również zaangażowany w projekt Richard Asplund z firmy produkującej żywność.

Rise współpracuje z naukowcami z Uniwersytetu w Lund i Uniwersytetu w Kristianstad, jak również dostawcami żywności: Findus i Solina i z firmami zajmującymi się drukiem 3D: Cellink i Addema. Wstępna faza projektu zacznie być realizowana pod koniec 2019 roku, kiedy pierwsze drukowane w 3D posiłki trafią do domów opieki i szpitali w Helsingborg i Halmstad.

Chociaż wydrukowana „noga z kurczaka” stworzona na wzór prawdziwej w dalszym ciągu nie brzmi zbyt apetycznie, nie należy nie doceniać lekkiej poprawy w odbiorze wizualnym potrawy – już taka niewielka zmiana może przynieść zaskakujące rezultaty. Patrząc na dotychczasowy rozwój technologii druku 3D jedzenia, można się spodziewać pojawienia się koncepcji łączenia niezbędnych dla organizmu składników w atrakcyjnych wizualnie i smakowo drukowanych przekąskach dla wybitnie wybrednych pacjentów. Idąc krok dalej, można rozważać teoretyczną możliwość wykorzystania druku 3D do połączenia z żywnością niektórych leków. Póki co jednak, pozostaje czekać na opinie szwedzkich seniorów na temat drukowanych w 3D posiłków.

Źródło: www.3ders.org

Zdjęcie główne: Foter.com

KOMENTARZE

Przetwarzamy dane osobowe użytkowników witryny, zobacz szczegóły...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close